کارت گرافیک های LHR یا Lite Hash Rate چه تفاوتی با مدلهای معمولی دارند؟
تابلوی «ماین ممنوع» انویدیا!
از وضعیت بازار کارت گرافیکها که باخبر هستید؟ کمبود موجودی، قیمت بالا، مشکلات تولید و عرضه همگی از چالشهایی هستند که از ابتدای سال 2020 تاکنون با آنها دست و پنجه نرم میکنیم و یکی از علل اصلی این مشکلات استخراج رمزارز است. با بالارفتن ناگهانی قیمت رمزارزها افراد زیادی در سراسر جهان به سمت ماینینگ جذب شدند و پیرو همین موضوع وضعیت بازار کارت گرافیکها نیز تحت تأثیر قرار گرفت؛ بازاری که خود به خود تحت تأثیر کمبود جهانی چیپ بود. شرکتهای سازنده مثل Nvidia و AMD برای تنظیم بازار کارت گرافیکها اقدامات متعددی را تابحال انجام دادهاند، البته هنوز هیچ یک از این اقدامات نتوانستهاند به طور کامل مشکلات را بهبود ببخشند. با این حال یکی از تأثیرگذارترین آنها عرضه کارت گرافیکهای سری LHR توسط انویدیا بود.
Lite Hash Rate یا LHR چه معنایی دارد؟
کارت گرافیکهای LHR یا Lite Hash Rate در واقع همان محصولات گیمینگ سری RTX شرکت انویدیا هستند که برخی از قابلیتهای آنها محدود شده است. به طور دقیقتر بخواهیم بگوییم یعنی توان پردازشی این کارت گرافیکها برای استخراج رمزارز Ethereum محدود شده و ماینینگ با آنها بدون کاهش بازدهی غیرممکن است. جالب است بدانید که شرکت Nvidia ابتدا با عرضه کارت گرافیک RTX 3060 برای اولین بار از سیستم ضد ماینینگ خود رونمایی کرد که پس از مدت کوتاهی هکرها موفق شدند آن را دور بزنند. البته جالب است بدانید انتشار تصادفی یک نسخه بتا از درایور این کارت گرافیک توسط انویدیا، این فرصت را برای هکرها فراهم ساخت تا الگوریتم نرم افزاری ضد ماینینگ را دور بزنند.
حال برای بار دوم شاهد یکی دیگر از اقدامات جدی انویدیا برای مبارزه با سو استفاده از کارت گرافیکهای گیمینگ برای استخراج رمزارز هستیم. پس از شکسته شدن الگوریتم ضد ماینینگ در درایور کارت گرافیکهای انویدیا، این شرکت تصمیم گرفت تا کارت گرافیکهای سری LHR یا Lite Hash Rate را روانه بازار کند. در کارت گرافیکهای مذکور سیستم ضد ماینینگ به صورت سخت افزاری پیاده سازی شده و پردازندههای گرافیکی به کار رفته در آنها نسبت به مدلهای گذشته کمی متفاوت هستند. به عبارت دیگر میتوان گفت که دور زدن این سیستم جدید فعلاً غیرممکن است. همانطور که قبلاً گفته شد، سیستم ضد ماینینگ انویدیا تنها استخراج Ethereum را محدود میکند.
یکی از اهداف انویدیا برای عرضه کارت گرافیکهای LHR را میتوان تنظیم بازار دانست، چراکه امروزه کارت گرافیکها با قیمتهای نامتعارفی به فروش میرسند و یکی از دلایل این موضوع تقاضای زیاد ماینرهای برای خرید کارت گرافیک است.
انویدیا به فکر رفاه گیمرها یا به دنبال کسب سود بیشتر؟
الگوریتم جدید انویدیا در کارت گرافیکهای LHR کار را برای ماینرها بسیار سخت میکند و به آنها اجازه نمیدهد تا با استفاده از کارت گرافیکهای گیمینگ سری RTX 30 به استخراج رمزارز اتریوم بپردازند. البته جای دارد به این نکته نیز اشاره کنیم که این شرکت محصولاتی را نیز برای ماینرها در نظر گرفته که سری CMP نام دارند. از جمله کارت گرافیکهای این سری که تاکنون عرضه شدهاند میتوان به دو مدل CMP 50HX و CMP 30HX اشاره کرد. اما به عنوان یکی دیگر از اهداف این شرکت برای عرضه سری LHR میتوان اینطور گفت که انویدیا قصد دارد با عرضه سری LHR ماینرها به سمت خرید کارت گرافیکهای CMP هدایت کند، چرا که در این صورت علاوه بر تنظیم اوضاع بازار، حاشیه سود بیشتری نیز برای این شرکت حاصل میشود.
از قیمت رمزارزها چه خبر؟
شرکت Nvidia میگوید در کارت گرافیکهای سری LHR بازدهی گیمینگ به هیچ وجه کاهش نخواهد یافت و الگوریتم جدید تنها روی استخراج رمزارز اتریوم مؤثر است. اتریوم یکی از رایج ترین رمزارزهایی است که امروزه اغلب ماینرها به استخراج میپردازند. لازم به ذکر است که در ماههای اخیر پس از رخ دادن برخی اتفاقات، قیمت رمزارزها به شدت با کاهش روبه رو شده و همچنین با عرضه رمزارز Ethereum 2.0 سود حاصل از ماینینگ اتریوم نیز کاهش یافته است. همین موضوع سبب شده تا بسیاری از کاربران دست از ماینینگ بردارند.
البته هنوز مشخص نیست که کاهش قیمت رمزارزها چقدر روی بهبود وضعیت بازار کارت گرافیکها تأثیر خواهد داشت و امیدوار هستیم که به مرور زمان با عرضه محصولات بیشتر تحت عنوان LHR، شرایط بهتری را در بازار کارت گرافیکها شاهد باشیم. درحال حاضر موجودی کارت گرافیکها هم برای گیمرها و هم برای ماینرها در سطح بسیار پایینی قرار دارد، اگر به خاطر داشته باشید کارت گرافیک RTX 3060 حتی با سیستم ضد ماینینگ نیز پس از عرضه به سرعت با اتمام موجودی مواجه شد.
چطور مدلهای LHR را از مدلهای عادی تشخیص دهیم؟
تاکنون مدلهای زیادی تحت عنوان LHR راهی بازار نشدهاند اما از بین همین تعداد محدود میتوان به محصولات اخیر شرکت GALAX از سری RTX 30 و همچنین مدلهای جدید RTX 3060 شرکت Gigabyte و کارت گرافیکهای V2 شرکت ایسوس اشاره کرد که همگی به پردازندههای گرافیکی Lite Hash Rate مجهز هستند. شرکتها از پسوندهای متفاوتی برای کارت گرافیکهای LHR استفاده میکنند، برای مثال شرکت Asus از عبارت V2 و شرکت گیگابایت از عبارت Rev 2 برای ایجاد تمایز بین مدلها معمولی استفاده میکند. اما در مجموع کارت گرافیکهای LHR ایده و تصمیم کاملاً درستی به نظر میرسند که میتواند به مرور به تمام چالشهای حاضر پایان دهد. نظر شما در رابطه با عرضه این گرافیکها چیست؟ حتماً دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
مشکل ما چیز دیگریست، کارت گرافیک ۱۲۰۰ دلاری در ایران ۷۵ میلیون تومنه، و بعضیا تلاش میکنن مشکل رو جای دیگه نشون بدن! میتونین از آمازون بخرین یا اصلا یه روزه برین دبی و دو سه تا کارت بخرین بیاین ولی پول دادن به این دزدان بی وجدان اشتباهه…