مجازات استفاده غیرقانونی از استارلینک در ایران اعلام شد

در 8 تیرماه 1404 مجلس شورای اسلامی ایران این قانون را به تصویب رساند که استفاده، خرید، فروش و نگهداری از تجهیزات استارلینک را ممنوع اعلام می کند. این طرح یک بار از طرف شورای نگهبان برای اصلاح به مجلس ارجاع شده و در تاریخ 22 تیرماه 1404 اصلاحات انجام شده است. در نهایت باید از سوی شورای نگهبان به قانون تبدیل شود.
چرا اینترنت استارلینک ممنوع اعلام شد؟
این قانون زمانی به تصویب مجلس رسید که در جنگ 12 روزه، زمانی که دسترسی به اینترنت بینالمللی قطع شده بود و تنها سایتهای داخلی باز میشد. در همین زمان افرادی زیادی از طریق اینترنت استارلینک محدودیت هارا کنار گذاشته بودند. دولت اعلام کرده بود که محدودیت دسترسی تنها به دلیل امنیت شهروندان صورت گرفته است.
در حال حاضر به طور تخمینی اینترنت استارلینک در ایران صدهزار کاربر دارد که در این مدت امکان جلوگیری از دسترسی آن ها وجود نداشت. سرانجام بعد از اتمام جنگ در جلسه علنی 8 تیرماه موضوع ممنوعیت اینترنت استارلینک اعلام شد.
مجازات استفاده از اینترنت استارلینک
مطابق با قانون اعلام شده، هرگونه استفاده، خرید، فروش و نگهداری از تجهیزات استارلینک ممنوع اعلام شده است. مجازات حبس تعزیری درجه 6 (6 ماه تا سه سال حبس) برای آن در نظر گرفته شده است.
همچنین هرگونه فعالیت تامین، توزیع و واردات بیش از 10 دستگاه تجهیزات اینترنت استارلینک با نیت مقابله با نظام، مشمول حبس تعزیری درجه 4 (5 تا 10 سال) خواهد بود. این قانون در شرایط جنگ با شرایط امنیتی یا تظامی مشمول حبس درجه 3 می شود که مجازات آن 10 تا 15 سال خواهد بود.
جزئیات شکایت ایران علیه استارلینک
ایران پیشتر چندین بار از شرکت استارلینک در محافل بینالمللی، از جمله اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، شکایت کرده و خواستار توقف ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای این شرکت در داخل کشور شده بود. در آبان ۱۴۰۲، وزارت ارتباطات اعلام کرد که شرکت اسپیسایکس (مالک استارلینک) موظف است برای ارائه خدمات خود با جمهوری اسلامی همکاری کند.
بر اساس گزارش مرکز اسناد و مدارک تکمیلی ایران، ارائه اینترنت ماهوارهای توسط اسپیسایکس بدون رعایت قوانین داخلی، برخلاف مقررات بینالمللی است. در همین راستا ایران از اسپیسایکس و کشورهای مسئول خواسته بود هرچه سریعتر خدمات خود را با قوانین سرزمینی ایران منطبق کنند و از طریق رگولاتوری کشور برای دریافت مجوز رسمی اقدام کنند؛ درخواستی که بیپاسخ ماند و اسپیسایکس تاکنون واکنشی به آن نشان نداده است.
ایران در تاریخ دوم تیرماه 1404 با ارسال شکایتی رسمی به ITU اعلام کرد که فعالیت استارلینک بدون مجوز در ایران، نقض مقررات ارتباطات رادیویی محسوب میشود. این شکایت قرار است در نشست آتی هیئت مقررات رادیویی در ژنو بررسی شود. به گفته مقامات ایرانی، استارلینک هیچ مجوز رسمی برای ارائه خدمات در ایران دریافت نکرده و بنابراین فعالیت آن غیرقانونی است.
در حال حاضر به دلیل تحریمهای بینالمللی و نبود مجوز رسمی، اسپیسایکس هیچ فعالیت قانونی در ایران ندارد. تجهیزات استارلینک عمدتاً از مسیر قاچاق وارد کشور میشوند. در نتیجه مشخص نیست کاربران برای واردات یا استفاده قانونی از این تجهیزات باید چه فرآیندی را طی کنند.