Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
سخت افزار

نقد و بررسی کارت گرافیک Nvidia RTX 3080

کارت گرافیک Nvidia RTX 3080 یک غول به تمام معنا است

زمان مطالعه: 9 دقیقه

شرکت Nvidia در ابتدای معرفی کارت گرافیک‌های نسل جدید خود که قدرت گرفته از پردازنده‌های گرافیکی سری Ampere هستند اعلام کرد که «خانوادۀ جدید ‘RTX 30 بهترین و قوی‌ترین کارت گرافیک‌هایی خواهند بود که تاکنون عرضه کرده‌ایم.» انصافاً همینطور هم هست و شرکت Nvidia اغراقی دربارۀ سری RTX 30 در صحبت‌هایش نکرده است. در این مقاله قرار است دربارۀ کارت گرافیک Nvidia RTX 3080 صحبت کنیم.

کارت گرافیک Nvidia Geforce RTX 3080 Founders Edition با قیمت معادل 699 دلاری که دارد می‌تواند تمامی رکوردهای ثبت شده از عملکرد نسل قبلی خودش را شکسته و به شما ثابت کند که بهترین کارت گرافیک تاریخ فعالیت شرکت Nvidia است. خیلی وقت بود که شاهد چنین ارتقا قدرت‌‌مندی نبودیم و امروز می‌خواهیم به نقد و بررسی این کارت گرافیک جدید بپردازیم، برای خواندن مطالب دیگر دربارۀ سری RTX 30 روی این لینک کلیک کنید و در ادامه برای نقد بررسی کامل این کارت گرافیک همراه بلاگ لیون کامپیوتر باشید.

RTX 3080 واقعاً سریع است!

کارت گرافیک Nvidia Geforce RTX 3080 به راستی تمامی کارت گرافیک‌های نسل پیشین خود را پشت سر می‌گذارد اگر به دنبال تجربۀ بازی‌های ویدیوئی با نرخ 60 فریم بر ثانیه و رزولوشن 4K هستید و یا می‌خواهید به طور کامل یک مانیتور با نرخ بروزرسانی تصویر 144 هرتز را در شرایطی که تمام تنظیمات گرافیکی در حالت حداکثر قرار دارند تست کنید، این دقیقاً همان کارت گرافیکی است که به آن نیاز دارید! (مگر اینکه تجربۀ بازی‌های ویدیوئی با رزولوشن 8K مدنظرتان باشد که باید منتظر کارت گرافیک RTX 3090 که در هفته‌های آتی عرضه می‌شود باشید.) در ادامه نگاهی به بنچمارک‌های انجام شده در بازی Borderland 3 داشته باشید.

بنچمارک بازی Borderlands با کارت گرافیک RTX 3080
بنچمارک بازی Borderlands با کارت گرافیک RTX 3080

پیشرفت محسوس نسبت به نسل قبل

کارت گرافیک RTX 3080 از هر لحاظی که در نظر بگیرید نسبت به کارت گرافیک نسل قبلی خود یعنی RTX 2080 به میزان 80% در اجرای بازی‌های ویدیوئی با رزولوشن 4K عملکرد بهتری ارائه می‌دهد. همچنین در انجام سایر فعالیت‌های سنگین نیز به میزان 60% سرعت بیشتری دارد. تنها بازی ویدیوئی که این کارت گرافیک به میزانی که گفته شد نمی‌تواند خودنمایی کند، بازی Grand Theft Auto V است که البته بیشتر این موضوع به موتور گرافیکی سنگین و عدم بهینه سازی‌های مورد نیاز این بازی برمی‌گردد. بنچمارک‌‌های انجام شده در بازی Grand Theft Auto V را در ادامه می‌توانید مشاهده کنید.

بنچمارک‌های بازی Grand Theft Auto V با کارت گرافیک RTX 3080
بنچمارک‌های بازی Grand Theft Auto V با کارت گرافیک RTX 3080

این درحالی است که با وجود یک موتور گرافیکی سنگین و پردازش این بازی در رزولوشن 4k کارت گرافیک RTX 3080 توانست به میزان 25 تا 30 درصد از کارت گرافیک پرچمدار سال گذشتۀ شرکت Nvidia یعنی RTX 2080Ti که قیمت بالایی معادل 1200 دلار دارد، عملکرد سریع‌تری نشان بدهد. کارت گرافیک Geforce RTX 3080 در رزولوشن 1440P هم مدل نسل قبلی خودش را شکست می‌دهد، طوری که حتی یک پردازندۀ مرکزی شرکت Intel که تا سرعت کلاک 5 گیگاهرتز اورکلاک شده است هم نمی‌تواند به اندازۀ کافی این کارت گرافیک تغذیه کند. به طو کلی کارت گرافیک مذکور یک گزینۀ کاملاً مناسب برای مانیتورهای فوق عریض (Ulrta wide) با رزولوشن 4K و نرخ بروزرسانی تصویر 144 هرتز است.

بنچمارک‌های بازی Horizon Zero Dawn با کارت گرافیک RTX 3080
بنچمارک‌های بازی Horizon Zero Dawn با کارت گرافیک RTX 3080

فناوری جدید Deep Learning Supersampling

دیگر نگران کاهش رزولوشن تصویر در بازی‌هایی که از ویژگی رهیگری پرتو یا Ray Tracing استفاده می‌کنند نباشید. در گذشته دیدم که پردازنده‌های گرافیکی نسل RTX 2080 برای اجرای برخی بازی‌ها در حالت RTX ON با مشکلات پردازشی مواجه می‌شدند که به ناچار رزولوشن تصویر را کاهش می‌دادند، اما دیگر خبری از این مشکلات نیست. در تست‌هایی که به کارت گرافیک RTX 3080 انجام دادیم، این کارت گرافیک با فعال بودن تکنولوژی جدید شرکت Nvidia یعنی Deep Learning Supersampling یا DLSS و فناوری Cutting Edge Lightning به راحتی می‌تواند بازی‌ها را با رزولوشن 4k و 1440p با نرخ 60 فریم در ثانیه در حالت فعال بودن رهیگیری پرتو اجرا کند.

 آیا همه به چنین کارت گرافیکی نیاز دارند؟

بنچمارک‌های بازی Tomb Raider در حالت RTX ON با کارت گرافیک RTX 3080
بنچمارک‌های بازی Tomb Raider در حالت RTX ON با کارت گرافیک RTX 3080

تا اینجا از قدرت خارق العادۀ این کارت گرافیک صحبت کردیم اما سوالی که ممکن است ذهن شما را مشغول کرده باشد این است که، آیا همۀ گیمرها به چنین کارت گرافیکی نیاز دارند؟

امروزه اغلب گیمرها هنوز با مانیتورهای 1080p مشغول بازی کردن هستند و اینکه بخواهیم برای انجام بازی‌ها از یک مانیتور با این مشخصات از کارت گرافیک RTX 3080 استفاده کنیم قطعا پردازندۀ مرکزی سیستم دچار Bottleneck شدیدی خواهد شد. با این وجود که کارت گرافیک مذکور در رزولوشن 4k و به همراه مانیتورهای فوق عریض با نرخ بروزرسانی 144 هرتز عالی عمل می‌کند اما واقعاً تفاوت چندان زیادی در عملکرد کلی آن نسبت به مدل RTX 2080 در رزولوشن 1080p مشاهده نخواهید کرد.

اگر مانیتور 60 هرتز دارید RTX 3080 نخرید

اگر مانیتور شما دارای رزولوشن 1080p و نرخ بروزرسانی 60 هرتز است به شما توصیه می‌کنیم که سراغ یک گزینۀ ارزان تر بروید، یا اینکه منتظر مدل‌های ارزان‌تر سری RTX 30 یا مدل‌های جدیدتر سری Radeon شرکت AMD بمانید.

گفته می‌شود که کارت گرافیک RTX 3080 برای از بین بردن تمام محدودیت‌ها برای گیمرهایی که می‌خواهند بازی‌های خود را با حداکثر تنظیمات گرافیکی و با نرخ بروزرسانی 240 تا 360 هرتز تجربه کنند ساخته شده است تا رقابت‌ در ورزش‌های الکترونیکی را بیش از پیش جدی‌تر و حرفه‌ای‌تر سازد.

فناوری جدید Nvidia Reflex

به لطف فناوری جدید شرکت Nvidia تمامی تأخیرهای تصویری موجود در بازی‌های رقابتی ورزش الکترونیکی به حداقل ممکن خواهند رسید، Reflex نام این فناوری است و در صورتی که بازی‌ مورد نظر از API جدید پشتیبانی کند می‌توانید از آن بهره‌مند شوید. البته هنوز موفق به تست این کارت گرافیک با مانیتور 240 هرتز به همراه فناوری Reflex نشده‌ایم.

در هر صورت بالابردن نرخ فریم نیاز به بهبود و سازش دارد، شرکت Nvidia در نسل جدید پردازنده‌های گرافیکی خود یعنی سری Ampere بهبودهای بسیار زیادی را اعمال کرده است به خصوص در نسخه‌های Founders Edition که به عنوان گل سر سبد کارت گرافیک‌های شرکت Nvidia شناخته می‌شوند.

RTX 3080 تشنۀ برق است!

تصویر کابل برق 12پین کارت گرافیک RTX 3080
تصویر کابل برق 12پین کارت گرافیک RTX 3080

کارت گرافیک RTX 3080 بیشتر از هر قطعۀ الکترونیکی دیگری که در سیستم شما وجود دارد، منبع تغذیه را تحت فشار قرار می‌دهد. در تستی که از توان مصرفی کارت گرافیک RTX 3080 انجام دادیم این کارت گرافیک 50 وات بیشتر از پرچمدار سال گذشته یعنی RTX 2080Ti مصرف دارد و این رقم در مقایسه با مدل RTX 2080 به 100 وات می‌رسد. همچنین در مقایسه با کارت گرافیک GTX 1080 شاهد توان مصرفی 200 وات بیشتر هستیم!

توان مصرفی این کارت گرافیک‌ از این فراتر هم می‌تواند برود به خصوص زمانی که اورکلاکرها دست به کار شوند، البته مدل Founders Edition بر اساس پارامترهای استاندارد فعالیت می‌کند.

شاید کمی به نظرتان مسخره باشد، به نظر ما برای سیر کردن این غول قدرت‌مند به ارتقا منبع تغذیۀ سیستم خود نیاز خواهید داشت! شرکت Nvidia توان مورد نیاز برای کارت گرافیک RTX 3080 را برابر با 320 وات اعلام کرده است که این رقم برای کارت گرافیک RTX 2080 Ti برابر با 260 وات و برای مدل RTX 2080 برابر با 225 وات اعلام شده بود. شرکت Nvidia می‌گوید که حداقل به یک منبع تغذیۀ 750 واتی نیاز خواهید داشت.

طراحی جدید و منحصر به فرد شرکت Nvidia در کنار زیبایی بسیار تأثیرگزار هم هست

بهره‌مندی از قدرت پردازشی بالا نیاز به زحمت و تلاش بیشتری در طراحی نسبت به قبل دارد، شرکت Nvidia در سری جدید RTX 30 یک سیستم خنک کنندۀ کاملاً جدید طراحی کرده است و فن‌های خنک کننده را برای جریان هوای بهتر به صورت Push and Pull چیده است.

جریان هوا در کارت گرافیک‌های سری RTX 30
جریان هوا در کارت گرافیک‌های سری RTX 30

فن خنک کننده‌ای که در پشت کارت گرافیک قرار دارد در محل قرارگیری همیشگی خود است که مکش هوا را از جهت پائین به داخل هیت سینک کارت گرافیک انجام می‌دهد. اما فن خنک کنندۀ دوم در مکانی قرار گرفته به به طور معمول عادت دارید backplate (صفحه فلزی که در بالای کارت گرافیک قرار می‌گیرد) را در آن‌جا ببینید. به طور خلاصه فنی که در قسمت زیر قرار دارد هوا را به داخل هیت سینک و به سمت فن بالایی هدایت می‌کند و فن بالایی هوای داخل کارت گرافیک را به سمت بالای کیس می‌فرستد تا از دریچۀ بالا و پشت کیس به خارج هدایت شود.

کمی عجیب به نظر می‌رسد اما درست کار می‌کند، دمای کارت گرافیک RTX 3080 در حین انجام عملیات سنگین حداکثر به 79 درجۀ سانتیگراد می‌رسد که در از نظر حداکثر دما تفاوت چندانی با نسل قبل ندارد اما سیستم خنک کننده به صورت محسوس صدای کمتری تولید می‌کند.

کارت گرافیک‌های سری RTX 3080 Founders Edition به هیت سینکی با پرّه‌های بسیار ضخیم و بزرگ مجهز شده است و در بخش کناری آن لوگوی Geforce RTX که به صورت چراغ‌های LED طراحی شده است به چشم می‌خورد که به راستی ظاهر این کارت گرافیک را بسیار زیبا کرده است.

جداسازی قطعات و تمیز کردن هیت سینک دشوار خواهد بود

هرچند که طراحی این کارت گرافیک زیبا است اما جداسازی قطعات آن بسیار دشوار خواهد بود و همچنین شرکت Nvidia ناچار شده تا برای جریان هوا و انتقال گرمای بهتر از یک بورد PCB با طراحی جدید و کوتاه‌تر استفاده کند. همچنین برای فراهم نمودن توان مصرفی مورد نیاز این سیستم خنک کنندۀ یک پورت 12پین را در کنار کارت گرافیک شاهد هستیم و شما به یک کابل تبدیل 12 پین نیاز خواهید داشت. در گذشته برای تأمین برق کارت گرافیک از یک جفت کابل 8 پین استفاده می‌کردیم که از لحاظ ظاهری کمی هم زشت و آزادهنده بودند اما مدل‌های جدید Founders Edtion کاملاً اصولی و زیبا طراحی شده‌اند.

پشتیبانی از HDMI 2.1 و سایر ویژگی‌ها نظیر Nvidia Broadcast

پورت‌های کارت گرافیک RTX 3080
پورت‌های کارت گرافیک RTX 3080

طبق معمول شرکت Nvidia بهبودهای دیگری هم علاوه‌ بر قابلیت‌های گیمینگ ارائه داده است، برای مثال می‌توان تک پورت HDMI در پشت کارت گرافیک اشاره کرد به نسخۀ 2.1 ارتقا یافته و قارد است هم مانند پورت Display Port 1.4a از رزولوشن 8K با نرخ 60 فریم در ثانیه پشتیبانی کند. همچنین در کارت گرافیک جدید شاهد پشتیبانی از کدک (Codec) تصویری AV1 هستیم که به شما این اجازه را می‌دهد تا به کمک پردازندۀ مرکزی با رزولوشن 8K و نرخ 60 فریم در ثانیه به لایو استریم در شبکه‌های یوتیوب یا سایر سرویس‌های لایو استریم بپردازید.

ویژگی‌ها جدید این خانوادۀ پایان ندارند، فناوری جدید Nvidia Reflex هم یکی دیگر از نکات مثبت در کارت گرافیک‌های جدید سری RTX 30 هستند. به لطف وجود این فناوری تأخیری را که میان کلیک کردن شما روی موس و زمانی که در بازی شلیک کردن را مشاهده می‌کنید به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت. نخستین بازی‌هایی که از این فناوری پشتیبانی خواهند کرد عبارت‌اند از Call of Duty: Warzone، Fortnite، Valorant و Destiny 2 که در ماه جاری بروزرسانی مورد نیاز برای پشتیبانی از قابلیت مذکور را دریافت خواهند کرد.

Nvidia Broadcast چیست؟

قابلیت Nvidia Broadcast
قابلیت Nvidia Broadcast

قدرت پردازشی بیشتر در رهگیری پرتو، DLSS و فناوری Nvidia Reflex تمام ماجرا نیستند. قابلیت جدید دیگری به نام Nvidia Broadcast به همراه کارت گرافیک‌های جدید سری RTX 30 عرضه شده است که به استریمرها سرویس‌ها و قابلیت‌های متنوعی ارائه می‌دهد. از کاهش نویزتصویری (RTX Video Noise Cancellation) گرفته تا قابلیت Green Screen برای ایجاد جلوه‌های ویژه در پس زمینۀ فرد و فوکوس دنبال کنندۀ چهره شخص مقابل دوربین (Head Tracking Focus). اگر تمامی ویژگی‌ها مذکور مطابق با چیزی که در تبلیغات دیده‌ایم انجام وظیفه کنند، Nvidia Broadcast یک کمک بسیار بزرگ برای استریمرها محسوب می‌شود و استریمرهای تازه کار با بودجۀ مالی پایین دیگر نیازی به خریدن تجهیزات اضافی برای پردۀ سبز (Green Screen) نخواهند داشت.

RTX IO چطور کار می‌کند؟

در آخر به سراغ تکنولوژی جدید شرکت Nvidia یعنی RTX IO می‌رویم، تکنلوژی‌ای که به کمک فناوری Direct Storage API شرکت Microsoft به سیستم این اجازه را می‌دهد تا داده را به صورت مستقیم از حافظۀ SSD NVMe سیستم بدون واسطۀ پردازندۀ مرکزی به پردازندۀ گرافیکی (GPU) منتقل کند. به لطف این تکتولوژی شاهد کاهش Bottleneck در پردازندۀ مرکزی و رم سیستم خواهیم بود.

این‌ها تمام مطالبی بودند که نیاز داشید دربارۀ کارت گرافیک Nvidia Geforce RTX 3080 بدانید، یک کارت گرافیک غول پیکر و قدرت‌مند که در حال حاضر رقیبی ندارد. البته کارت گرافیک‌های سری Big Navi شرکت AMD نیز به زودی عرضه خواهند شد که اگر از سری RTX 30 قوی‌تر نباشند ضعیف‌تر هم نخواهند بود. از اینجا می‌توانید مطالب مرتبط با کارت گرافیک‌های Big Navi یا سری Radeon RX 6000 شرکت AMD را مطالعه کنید.

نظر شما دربارۀ محصولات جدید شرکت Nvidia چیست؟ آیا به فکر ارتقا یا خرید کارت گرافیک جدید هستید؟ حتماً دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
PCWorld

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all دیدگاه
دکمه بازگشت به بالا