تک پدیا: تکنیک موشن بلور (Motion Blur) چیست و چه تأثیری روی گرافیک بازیها دارد؟
بهبود و روند رو به رشدی که کارت گرافیکها و پردازندههای گرافیکی در چندین سال اخیر تجربه کردهاند، باعث شده تا درهای بسیاری به سوی بازیسازان، تولید کنندگان محتوا و به صورت کلی کاربران، باز شده و آنها از ویژگیها، افکتها و تکنیکهای گرافیکی و بصری زیبا و کارآمدی بهره بگیرند و بازیهای ویدیویی یا محتوای بصری خود را به زیباترین شکل ممکن به چشم مخاطب برسانند. این تکنیکها و ویژگیهای بصری که درباره بسیاری از آنها در قسمتهای گذشته «تک پدیا» صحبت کردیم، شاید در نگاه اول یا حتی به تنهایی، آنچنان چشمگیر و تأثیرگذار به نظر نرسند اما زمانی که به پروسه ساخت و تولید یک بازی ویدیویی یا یک ویدیوی ساده وارد میشوند، همه چیز را واقعگرایانهتر و جذابتر میسازند
یکی از همین ویژگیها و تنیکهای بصری و گرافیکی، موشن بلور (Motion Blur) است و امروز قصد داریم در این قسمت از سری مطالب تک پدیا، به طور خاص به آن بپردازیم. موشن بلور یا به صورت دقیقتر موشن بلار، تکنیکی است که این روزها برای گیمرهای حرفهای، بسیار بدنام است و شاید اولین گزینهای باشد که گیمرها در زمان آغاز هر بازی، آن را غیر فعال میکنند.
موشن بلور چیست؟
زمانی که چشم (دید) یا فضای اطراف ما با سرعت نسبتاً بالایی حرکت میکند، همه چیز به نظرمان تار یا همان بلوری میرسد. این حالت جالب که در دنیای واقعی برایمان پیش میآید، در دنیای دیجیتال، Motion Blur نامیده میشود. برای درک موشن بلور در دنیای واقعی، یک جای ثابت بایستید و سر خود را سریع به سمت چپ و راست حرکت دهید. چه اتفاقی رخ میدهد؟ پیرامون شما به شدت تار میشود، اما چرا؟ این پدیده به این دلیل رخ میدهد که چشم شما به دلیل حرکت سریع، نمیتواند روی یک جسم تمرکز کند و به خاطر عدم وجود تمرکز (Focus) روی یک جسم یا عنصر خاص، همه چیز به نظرمان تار میرسد.
این پدیده در دنیای دیجیتال نیز رخ داده و شباهت لنزهای دوربین به چشم انسان را نشان میدهند. زمانی که از یک ماشین با سرعت بالا عکس میگیرید، لنز دوربین به خاطر سرعت بالای ماشین، نمیتواند روی نقطه یا ناحیه خاصی تمرکز کند و تصویر به نظر تار و بلوری میرسد.
موشن بلور در بازیها
در بازیهای ویدیویی، Motion Blur به عنوان یک ویژگی و افکت گرافیکی شناخته میشود و دقیقاً به مانند دنیای واقعی عمل میکند. با این حال، سبک و سیاق هر بازی میتواند نوع پیاده سازی این افکت را دستخوش تغییر سازد. به عنوان مثال در بازیهای ریسینگ، مانند عنوان Forza Horizon 4، علاوه بر اتومبیلی که در حال راندن آن هستید، محیط اطراف نیز در حرکت سریع، تار و بلوری به نظر میرسد. یا در بازیهای شوتر اول شخص مانند Battlefield 5، تنها محیط اطراف شامل حال بلور میشوند و شخصیت اصلی و اسلحه همیشه پدیدار او در صحنه، در هنگام حرکت تار نمیشود.
دو دلیل اصلی برای به وجود آمدن موشن بلور دوربین (Camera Motion Blur) وجود دارد. دلیل اول: جسم یا عنصر اصلی درون صفحه با سرعت بالایی حرکت میکند در حالی که دوربین روی آن جسم متمرکز است. این بدان معنی است که دوربین نمیتواند در آنِ واحد، روی محیط پیرامون و جسم اصلی تمرکز یا Focus کند که به تار شدن محیط اطراف منجر میشود. این موضوع در بازیهای ریسینگ سریع (مانند Need For Speed و Forza Horizon و MotoGP)، ممکن است دو طرفه باشد؛ یعنی به غیر از محیط اطراف، جسم اصلی یا همان اتومبیل نیز در اثر سرعت بالا، گاهی تار و بلوری به نظر برسد.
دلیل دوم، ثابت ماندن یا حرکت کُند شخصیت اصلی در هنگام حرکت سریع محیط اطراف است. در این شرایط، دوربین باز هم نمیتواند روی جسم و عنصر خاصی از محیط پیرامون تمرکز کند و در نتیجه محیط اطراف تار به نظر میآید. به عنوان مثال در عنوانی مانند Fortnite، تکان دادن سریع دوربین در حالی رخ میدهد که کاراکتر اصلی کوچکترین حرکتی ندارد. همین موضوع، موشن بلور را ایجاد میکند.
موشن بلور جذابتر!
اما تا به حال هر چه گفتیم، مربوط به موشن بلور دوربین یا Camera Motion Blur بوده است. یک نوع مدرنتر و جذابتر از موشن بلور نیز وجود دارد که موشن بلور اجسام یا Per Object Motion Blur نامیده میشود. Per Object Motion Blur عملاً ارتباطی به حرکت کند و سریع دوربین ندارد، بلکه تنها حرکت اجسام در یک قاب را زیر ذره بین قرار میدهد. Per Object Motion Blur و Camera Motion Blur، هر دو با هم قابل استفادهاند. با وجود موشن بلور اجسام، همان اسلحه در بازی شوتر (مثال بالاتر)، فارغ از بلور دوربین، در هنگام دویدن یا تیراندازی، بلوری و تار میشود.
با این که بسیاری از گیمرها، موشن بلور دوربین (حداقل نمونههای کلاسیک آن) را دوست ندارند، اما بیشتر کاربران با افکت موشن بلور اجسام، ارتباط برقرار میکنند.
موشن بلور زیبایی آفرین است؟
حالا که درک خوبی از مقوله Motion Blur و انواع مختلف آن به دست آوردیم، بیایید بررسی کنیم که آیا این تکنیک و افکت گرافیکی واقعاً زیباست یا خیر؟ پاسخ این سوال میتواند کاملاً سلیقهای باشد اما شاید با دلایل منطقی بتوانیم موشن بلور را یک افکت خوب، منطقی و زیبا تلقی کنیم.
وجود Camera Motion Blur در بازیهای ویدیویی، میتواند حرکت دوربین در بازی را برای شما بسیار زیبا و جذاب سازد. به عنوان مثال، بازی Assassin’s Creed Odyssey را در نظر بگیرید که نسخههای کنسولی آن هیچ افکت موشن بلوری را به خود نمیبیند. در این بازی 30 فریم بر ثانیه (روی کنسولها) زمانی که دوربین را به اطراف میچرخانید، حرکت دوربین در خشکترین حالت خود قرار دارد. اما در طرف دیگر، بازی Crysis 3 را در نظر بگیرید که با روشن کردن افکت Motion Blur آن، هر حرکت دوربین حس واقعگرایی راضی کنندهای را به مخاطب میدهد و بنا به شدت و درجه انتخابی آن، محیط اطراف را تار و بلوری و حرکت دوربین را نرمتر و جذابتر میسازد.
موشن بلور در بازیهای ریسینگ، آن هم ریسینگهای آرکید که سرعت و حرکات سریع اتومبیل در آن حرف اول را میزند، یک افکت بصری حیاتی به شمار میآید. راندن یک اتومبیل با سرعت 200 مایل بر ساعت در یک بازی ویدیویی را در نظر بگیرید که افکت Motion Blur در آن استفاده نشده است. بدون موشن بلور، هیچگاه حس سرعت و واقعگرایی به شکل مطلوب به شما القا نمیگردد. مگر میشود در دنیای واقعی با چنین سرعتی برانیم و جاده و محیط اطراف خود را به شکل عادی و بدون تار شدن تماشا نماییم؟ بنابراین نتیجه میگیریم که موشن بلور به اندازه کافی و در جای درست، میتواند زیبایی آفرین و یکی از عوامل واقع گرایی بازیها باشد.
بد برای رقابتی بازها!
با این حال، موشن بلور برای گیمرهای رقابتی و افرادی که همیشه در حال تجربه عناوین آنلاین و چند نفره هستند، یک کابوس محسوب میشود. این پلیرها دوست دارند تصویر بازی خود را بدون هیچگونه افکت پسا پردازش (Post Processing)، از جمله موشن بلور تماشا نمایند؛ چرا که مشاهده هر جنبنده و عنصر ریزی درون صفحه و در حال حرکت دوربین برایشان مهم است و میتواند به پیروزی یا شکست آنها منجر شود. این افراد در اولین مرحله پس از اجرای بازی خود، تمام افکتهای پسا پردازش (مانند موشن بلور، فیلم گرِین، Chromatic Aberration و…) را غیر فعال و خاموش میکنند.
همچنین بد نیست اشاره کنیم که افکت و تکنیک موشن بلور به صورت محسوسی پرتقاضا نیست. این افکت (مخصوصاً در درجههای بالا) میتواند نرخ فریم بازی شما را مقداری کاهش دهد و روی عملکرد آن تأثیر بگذارد اما این تقاضا آنقدری نیست که با خاموش کردناش، معجزه رخ دهد.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم تکنیک موشن بلور (Motion Blur) را در دنیای دیجیتال و البته بازیهای ویدیویی برای شما شرح دهیم. مهمترین نکته، درک کردن چیستی این تکنیک و تأثیر آن در گرافیک بازیهای مورد علاقه شماست. با این حال، روشن کردن، خاموش کردن یا تعیین میزان آن روی تصویر، یک موضوع کاملاً سلیقهای است. گیمرهایی که دوست دارند تجربه واقع گرایانهای از بازی خود داشته باشند و البته به صورت رقابتی آنها را تجربه نمیکنند، معمولاً به موشن بلور علاقه دارند. با این حال، گیمرهای رقابتی حتی فکر فعال کردن این تکنیک و افکت را در بازی خود نمیکنند و برای داشتن خالصترین و بی آلایشترین تصویر ممکن، موشن بلور و بسیاری از المانهای پساپردازش دیگر را غیر فعال میسازند.
شاید تنها موشن بلوری که تمام گیمرها به استفاده از آن راضی هستند، موشن بلور اجسام یا Per Object Motion Blur محسوب میشود. این افکت تنها حرکات اجسام و کاراکترهای موجود در دنیای بازی را شامل حال بلور میسازد که تنها نقش زیباسازی و واقع گرایی انیمیشنها را به عهده دارد و تأثیری روی مهارت پلیر نمیگذارد.
نظر شما در مورد تکنیک و افکت Motion Blur چیست؟ آیا از طرفداران این تکنیک هستید یا همیشه آن را غیر فعال میکنید؟ خوب خود را درباره این قسمت از تک پدیا با ما به اشتراک بگذارید.