کمپین مخالفت با اینماد اجباری توسط تعداد زیادی از استارتاپها

اجباری شدن استفاده از نماد الکترونیک یا همان اینماد برای فعالان کسب و کار اینترنتی، از نگاه برخی صاحبنظران، مسئولان و فعالان این عرصه، بیش از آنکه موجب رونق باشد، مانعی بر سر راه فعالیتهای خلاقانه و نوآورانه در فضای کسب و کار است. روزنامه تعادل در مطلبی پیرامون اجباری شدن اینماد یادآورد شد که زیست بوم نوآوری کشور و کارآفرینان و صاحبان کسب و کارهای نوآورانه، این روزها با چالشی جدی و سخت به نام اینماد اجباری روبرو شدهاند.
نماد اعتماد الکترونیک که باید در جد ثبت اطلاعات شرکتها و امتیازدهی به آنها باشد، حالا تبدیل به یک مجوز شده و کسب و کارهای خلاق، برای شروع به کار باید از سدی بزرگ بگذرند و همین سد باعث می شود بسیاری از نخبگان، قید کار را بزنند و وارد کارهای دیگری شود و یا کشور را به مقضد کشورهایی که برای کسب و کارها تسهلات ایجاد می کنند، ترک کنند. اما گویا مجلس با ابلاغیه بانک مرکزی مبنی بر اجباری شدن اینماد به عنوان پیش شرط ارائه خدمات درگاه پرداخت به کسب و کارها مخالف است.
کمپین مخالفت با اینماد اجباری
اجباری شدن اینماد از ابتدای آذر ماه باعث شد تا صدای اعتراض کسب و کارهای آنلاین به گوش برسد. در جریان یک کمپین اعتراضی، تعداد زیادی از استارتاپها شروع به حذف اینماد از وبسایت خود کردهاند. زرین پال، جیبیت، دیوار، علی بابا، جاباما، ابر آروان، نت برگ و تخفیفان، سنجاق و در مجموع بیش از ۵۰ استارتاپ به این کمپین پیوستند.
از سوی دیگر برخی از فعالین شناخته شدهی اکوسیستم استارتاپی نظیر مدیرعامل اسنپ، دیوار و کافه بازار نیز نسبت به اینماد اجباری واکنش تندی داشتهاند. این همبستگی کمسابقه در میان استارتاپها نشان از انتقاد به روند «مرکز توسعه تجارت الکترونیکی» و «بانک مرکزی» در خصوص سیاستهای مربوط به اینماد و تبدیل یک «تراست لوگو» به یک «ابر مجوز» دارد.
کمپینی که کسب و کارها در آن شرکت کردند و هر ساعت به آن تعداد بیشتری اضافه میشود ناخودآگاه شبیه به پدیدهای با نام Cancel Culture است که در فرهنگ غربی وجود دارد، پدیدهای که در آن افراد بخاطر اظهار نظر نادرست یا یک اقدام اشتباه و… در شبکههای اجتماعی طرد میشوند. در موضوع پیش آمده اما بحث «فردی» مطرح نیست و هدف حذف شدن یک نماد از سازمان دولتی است که چون برچسب «اجباری» به خود گرفته، کسب و کارها با آن مشکل پیدا کردهاند و نسبت به «اجباری» شدن آن همصدا شدند. این کسب و کارها معتقدند که «اعتماد و پشتوانه مردم» برای آنها باارزشتر است تا یک نماد اعتماد الکترونیکی دولتی.
به بهانه نظاممندی، فضای کار کسب و کارها ناهموار نشود
سیدجواد حسینی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تاکید دارد که مردم برای راهاندازی و شروع یک کسب و کار نباید به زحمت انداخته شوند و باید ضمن نظامند کردن کسب و کارها و نظارت بر آنان، فضا را هم برای فعالیت و به ویژه شروع بکار آنان هموار کرد.
او با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی مخالف هر اقدامی مبنی بر بسته شدن فضا برای شروع فعالیت کسب و کارها است و اجازه نمیدهد ابلاغیه یا دستورالعملی فضای کسب و کار را برای مردم تنگ کند، میگوید: در وضعیتی که ایجاد اشتغال بسیار مهم است و از سوی دیگر هم وضعیت معیشتی مردم چندان درست نیست و در مضیقه به سر میبرند، باید مسیر را برای فعالیت کسانی که به دنبال راهاندازی کسب و کار هستند هموار کرد، نه اینکه عکس این عمل شود و مردم را از راهاندازی و شروع کار پشیمان کنیم.
نماینده سنقر در مجلس شورای اسلامی یادآور میشود:
اگر قانون یا دستورالعملی سختگیرانه باشد یا برای عدهای رانت ایجاد کند و منجر شود که صاحب کسب و کاری برای دریافت مجوز چند سال در نوبت باشد تا بتواند امضا و مجوز مربوطه را کسب کند، معلوم است ناامید میشود و عطای راهاندازی آن کسب و کار را به لقای آن میبخشد.
فضای مجازی را نباید متفاوت از فضای واقعی دانست
حجتالله فیروزی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز تاکید میکند که نمایندگان با هر اقدامی که باعث ایجاد رانت شود یا شروع کسب و کار اینترنتی را برای مردم سخت، پیچیده، زمانبر و هزینهزا کند مخالف است و مقابل آن میایستد.
او با بیان اینکه فضای مجازی را نباید متفاوت از فضای واقعی دانست و باید از ظرفیت فضای مجازی به درستی استفاده شود، خاطرنشان کرد: «البته این حرف به معنای ایجاد فضای بیقانون نیست بلکه باید نظارت وجود داشته باشد و همه موافق این هستند.»
فیروزی یک بار دیگر تأکید کرد:
هر کدام از دستگاههای دولتی که بخواهند چنین موانعی را در سازمان خود برای مردم ایجاد کند ما از وقوع آن جلوگیری میکنیم و مجلس بر طبق وظیفه نظارتی که قانون برعهده آن گذاشته است جلوی آن را میگیرد و خواهش ما این است که گزارش اینها به کمیسیونهایی که متولی هستند ارائه شود. ما هم مخالفیم که از دل مقررات و تشریفات اداری رانت یا امضای طلایی ایجاد شود چون اینها باعث زمانبر شدن صدور مجوزها میشود و کار را برای مردم سخت میکند و آنان از کار کردن در کشور پشیمان میکند. ما که نباید چنین کاری کنیم.
واکنش صاحبان استارتاپهای معروف به ماجرای اینماد اجباری
محمد خلج، مدیرعامل اسنپ نیز در برابر سیاستهای اینماد انتقادات تندی را در شبکه اجتماعی توییتر منتشر کرده و آن را تلویحا یک نوع خیانت به کسب و کارهای آنلاین وطن قلمداد کرده است:
کسبوکارهای کوچک و نوپا، تابع قانون هستند؛ آمدهاند تا در چارچوب قانون فعالیت کنند، اما آنقدر آنها را پشت درهای بستهی صدور مجوز نگه میدارند تا مطمئن شوند دیگر جانی برای قد کشیدن ندارند. اظهرمنالشمس است که خائن به وطن کیست! به شخصه هر روز شاهد مرگ امیدها و انگیزههای بسیاری هستم که از پس مشکلات ریز و درشتی که برایشان تدارک دیدهاند برنیامدند؛ از مشکلاتی که برای دریافت اینماد وجود دارد بگیرید تا نبودن عزمی راسخ برای منطبق کردن قوانین سنتی با ماهیت کسبوکارهای نوین. چطور باید چشممان را بر تبعات ممانعت از فعالیت کسبوکارهای نوپا ببندیم؟
همچنین، محمد جواد شکوری مقدم، مدیرعامل آپارات نیز توییت خود اینگونه نوشت:
اعتماد یک امر ذاتی است و با لوگو و برچسب قابل انتقال و تثبیت نیست. ما هم بینمایدم و مخالف هر فرایند دست و پاگیر و بیاثر در رشد اکوسیستم.
اشکان آرمندهی، مدیرعامل دیوار هم نسبت به اجباری شدن اینماد اعتراض کرد و گفت: «اینماد اجباری جز اینکه امید و انگیزه کسبوکارها را از بین میبرد، هیچ کارکرد دیگری ندارد.» در کنار آرمندهی، «مهدی امیری» مدیرعامل کافه بازار نیز در توییتی اعتراض خود را به روند اجباری شدن مجوزهایی نظیر اینماد نشان داده است: «محدودکردن کسبوکارهای الکترونیکی به ضرر توسعه کشور است – چه با مجبور کردنشان به دریافت مجوزهای ریز و درشت، چه با تحلیلهای جدید از آییننامهها (مثل مناقشات تازه بر سر اینماد).»
ماجرای اجباری شدن اینماد مسأله جدیدی نیست، تقریباً از یک سال پیش برخی نهادها به دنبال اجرای این مصوبه بودند و در نهایت این اتفاق اوایل آذر ماه سال جاری به وقوع پیوست و باعث شد جذب پذیرنده جدید در پرداختیارها تا ۹۰ درصد کاهش پیدا کند. نظر شما در این زمینه چیست؟ آیا اجباری شدن اینماد به کسب و کارهای آنلاین آسیب میزند؟
بی ادب تر و غیر کارشناس تر از اینمادی ها ندیدم طی سالهای اخیر !
مکررا پیامهای مشتری رو با پاسخ های کپی جواب میدن !!
اول پول رو میگیرن بعد با ایرادات فردی اینماد رو نمیدن !!!
کارشناسان بیشوادی که هیچی از زیرساهت سایت و فعالیت در فضای مجازی نمیدونن !!!!
کاملا موافقم با وجود بیش از 10 سایت معتبر فعال در زمینه هنری به هیچ عنوان اینماد نمیگیرم و اون 3 تا فعال رو هم غیر فعال خواهم کرد
یه کار مثبتی هم که میخواد دولت انجام بده و برای فروشگاه های اینترنتی یه چارچوبی بزاره تا جلوی کلاه برداری و فیشینگ رو بگیره یه عده بیشرف دارن شلوغش میکنن اینماد گرفتن خیلی هم آسونه و نیازی به زمان طولانی نداره
این خانه از بست ویران است
چرا؟
چون سیستم نظارت و مجوز دهی انقدر فشل هست
همین اینماد هم کلی باگ داره یارو تو ترکیه نشسته اینجا سایت رسمی و مجوزهای قانونی هم داره و سر ملت کلاه میزاره
یارو میاد صدا و سیما رسما خودشو معرفی و تبلیغ میکنه ولی خیلی شیک کلاهبرداری قانونی میکنه!چه بگم از ایرانی که ویران شده توسط این اجنبی ها هر چه بگم درد و غم است.
تو شهر بی کلانتر قورباغه هفت تیر میکشه
اختلاف بنداز در فقر و تنگدستی و بی سواد و بسته بودن اذهان نگه دارن از دژمن بترسون حکومت کن
ادعای اسلام هم دارن
مذهب اگر باعث بی وطنی شود تمام مذهب من وطن من است.
سلام. فضای کسب و کار در ایران همینجوری هم بی در و پیکر هست ، یه سامانه اعتبار سنجی یا اعتماد سنجی بزارن که حداقل آدم بدونه از چه سایتی با چه سابقه ای میتونه خدمات بگیره یا حداقل بتونه بازخوردهای خریداران قبلی رو ببینه .خودم دوسه بار گزیده شدم.
البته الان همه سایت های ایرانی مخصوصا فروشگاه های بزرگ مثل دیجی کالا هم دیگه قابل اعتماد نیستن ، یه چی میخری و یه چی دیگه واست میفرستن تازه یه متن هم نوشتن که امکان برگشت در این گروه الا با دلیل “انصراف از خرید” تنها در صورتی مورد قبول است که پلمپ کالا باز نشده باشد !
خوب خود سایت ها هم مشکل دارن ، همیشه مشکل از قوانین نیست که !!!
باج خواهی باج خواهی و بازم باج خواهی این دزدها تمومی نداره و از همه چیز مردم سهم میخوان و اینکه ایرانی جماعت خاک سیاه نشسته دلیلش وجود اینهاست و بس و از تمامی اقلام ضروری و غیر ضروری بگیر تا هر چیزی که فکرش رو بکنی باج میخوان و تا اینا هستن ایرانی فقیر و فقیرتر میشه و روز تا شب دارن میگن ما دنبال حل مشکل مردم هستیم و من راه حلش میگم اون گمرک دزد و زورگیر رو حذف کن همه قیمتها میاد پایین و قیمت که میگم حتی به خونه هم ربط داره اونم میاد حتی پایین و سرگردنه هم اینجور نبود خدا بیامرزه دزدهای سرگردنه و ذات داشتن حداقل و به اسم قاچاق همه چی رو مافیایی خودشون کردن و چشم کورشون هم نمیتونه ببینه یکی داره سود میکنه و به هر چی میپرستید و نمیپرستید قسم و نیاد روزی که ورق برگرده تا صد کیلیومتری خونتون سگی که رد میشده هم رحم نمیکنیم.